Cv-ketel voor woningen

Een passende CV-ketel voor je woning of huis vinden is best lastig. Het soort CV-ketel dat je kiest is afhankelijk of je in een villa, rijwoning of klein huis woont. Zelf een half-open bebouwing heeft haar eigen eisen aan de verwarming.

CV-ketel kopen voor je woning: het vermogen is doorslaggevend

Als je een CV-ketel koopt moet deze capabel zijn om de volledige woning te verwarmen en het huis te voorzien van warm water indien nodig. Om deze taak aan te kunnen moet de verwarmingsketel voldoende vermogen hebben. Eerst en vooral moet je het vermogen kennen om je woning te voorzien van warm water. Hiervoor bekijk je je waterverbruik tijdens het douchen, baden, verbruik van warm water in de keuken... Als je een normaal verbruik hebt, volstaat het om 5 kW extra te nemen naast het vermogen dat nodig is om de woning te verwarmen.

Transmissieberekening of warmteverliesberekening

Warmte wordt uitgedrukt in Watt. Om de woning dus warm genoeg te krijgen moet je verwarmingsketel voldoende Watt aan warmte produceren. Dit is het vermogen van de CV-ketel. Het speelt hierbij geen enkele rol of je CV-ketel op aardgas werkt of je CV-ketel op mazout stookt.

In een transmissieberekening of warmteverliesberekening worden alle bewoonbare plaatsen opgemeten. Dan worden deze ruimtes samengeteld. Een grote woning komt al snel boven de 200 m² en een rijwoning boven 75m². Met deze m² in het achterhoofd volg je onderstaande formule: Totaal aantal m² x factor in watt. Welke factor je gebruikt, lees je hieronder:

  • Voor woningen gebouwd voor 2000 neem je de factor/waarde 80 Watt
  • Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je de factor/waarde 60 Watt
  • Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je de factor/waarde 50 Watt
  • Voor woningen gebouwd na 2017 neem je de factor/waarde 40 Watt

Omdat het vermogen van CV-ketels uitgedrukt wordt in kW en niet in Watt delen we bovenstaande uitkomst ook door 1.000. Zo merk je dat een nieuw appartementje van 75m² (75x40/1000) voldoende heeft aan een CV-ketel van 3 kW en een grote woning van 200 m² uit 1998 (200x80/1000) al snel 16 kW nodig heeft om de woning te verwarmen.

TIP: hou ook steeds rekening met je eigen voorkeuren. Heb je het graag warm (22°) reken dan wat extra vermogen voor je ketel.

Totaal vermogen voor de CV-ketel in je woning: warm water + verwarming

Om het totaal vermogen van je CV-ketel te berekenen, tel je het vermogen voor het warm water op bij het vermogen dat je nodig hebt om de woning te verwarmen.

Welke soorten ketels kan in huis plaatsen?

Hoeveel kost een verwarmingsketel voor thuis

Ook voor de prijs van je CV-ketel is het kijken naar het geleverde vermogen. Natuurlijk spelen het merk, model en de plaatsing een rol maar bij elk merk zullen de CV-ketels verschillende vermogens hebben en zal de prijs oplopen als het vermogen hoger is. Je hebt reeds een CV-ketel voor een huis of woning vanaf €1.500 zonder plaatsing. Reken voor de plaatsing nog eens €1.000 extra. Voor grote woningen zal het prijskaartje van je CV-ketel rond de €5.000 bedragen. Reken ook op €750 extra voor een extra afvoerpijp als je een CV-ketel met gesloten circuit neemt.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte