Zuinige verwarmingsketel kopen

Zuinig werken en een hoog rendement halen is meer dan enkele cijfers of procenten die de verpakking vermeld staan. Ook is het meer dan het vermogen vergelijken. Hoe kies je de CV-ketel met het hoogste rendement voor jouw woning?

Persoonlijke situatie primeert

Onafhankelijk van de verpakking, merk of vermogen van de CV-ketel is er een ketel dat bij jouw persoonlijke situatie past. En welke verwarmingsketel dit is, kan je zelf uitzoeken via onderstaande tips.

Zoek het perfecte vermogen van je CV-ketel voor een optimale rendement

Het is zo dat elke CV-ketel een bepaald punt heeft dat hij optimaal rendeert. Dat is zeker niet op 20 procent van zijn vermogen ( kW ) en ook niet op 100 procent van dat vermogen.

Via een warmteverliesberekening kan je perfect ( laten ) berekenen hoeveel vermogen ( kW ) je nieuwe ketel nodig heeft om je woning te verwarmen en eventueel te voorzien van warm water. Zo zal een klein appartement met & persoon voldoende hebben aan een verwarmingsketel van 3 kW. Een grote familie in een alleenstaande woning zal boven de 20 kW uitkomen.

Om je CV-ketel zuinig te laten werken zonder overdaad reken je bovenop het benodigde vermogen 10 procent extra of, om het jezelf eenvoudig te maken, één kW extra bij een kleine woning en 3 kW extra voor een grote woning.

Een zeer belangrijke factor is de isolatiegraad van je woning. Zijn de muren en het dak voldoende geïsoleerd, zijn je ramen vervaardigd in hoogrendementsglas enz... Maar ook de ligging en het aantal kamers dat je wenst te verwarmen, hoe warm je het waar wenst, is er al dan geen ventilatiesysteem aanwezig enz...

Tip: maak hier jouw online warmteverliesberekening

Vermijd piekverbruik voor je ketel

Woon je in een slecht geïsoleerd huis dan kan je niet anders dan ‘s nachts de verwarming te laten zakken ( of als je lang weg bent ) maar bij nieuwe, goed geïsoleerde woningen kan je beter de verwarming op een soort slaapstand plaatsen ( 16° ) in plaats van volledig afzetten of in vriesstand plaatsen. Zo zal je CV-ketel minder moeten stoken. Zo vermijd je piekverbruik en hoge kosten. Zeker als je een hybride warmtepomp hebt.

Wat je niet verbruikt, betaal je niet: een rendement van 100 procent!

Los van de aankoop van je CV-ketel is het ook belangrijk om na te gaan of het allemaal niet wat minder kan. Want het is simpel: de energie dat je niet verbruikt, betaal je ook niet.,Zo zijn er enkele items die je ook even onder de loep kan nemen tijdens je zoektocht naar de zuinigste verwarmingsketel:

  • is mijn woning reeds voldoende geïsoleerd ( muren, ramen, dak, vloeren… ) ? Zo niet laat dan je dak isoleren, plaats muurisolatie of laat je spouw na-isoleren.
  • kan ik ergens zuinige verwarming plaatsen ( LTV, vloerverwarming, nieuwe verwarmingselementen, … )
  • kan mijn huidig verbruik beter ( douchen i.p.v. baden, slaapkamer een graadje lager plaatsen, … )
  • plaats je in sommige plaatsen niet beter een elektrische radiator i.p.v. een gewone convector ( badkamerradiatoren )
  • ...

Samenvatting: zuinigste CV-ketel en beste rendement van je ketel

De zuinigste ketel is dus de ketel die perfect aansluit op je warmtevraag. Het vermogen van de CV-ketel is ruim voldoende om elke vraag te beantwoorden. Ook het vermijden van extremen en plaatsen van LTV zorgt voor een hoger rendement van de verwarmingsketel.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte