Welke CV-ketel kopen

Het is niet eenvoudig kiezen tussen al die soorten CV-ketels. Welke verwarmingsketel kopen? Wat is de beste cv-ketel voor mijn woning?

Waarom koop je een nieuwe CV-ketel: het vermogen herberekenen of niet?

De eerste vraag dat je jezelf dient te stellen is waarom je een nieuwe CV-ketel koopt. Deze vraag beantwoorden zal je een beter zicht geven welke ketel geschikt zal zijn voor je woning of kantoor.

Het is namelijk zo dat een nieuwe ketel kopen om je oude CV-ketel te vervangen een volledig andere denkwijze meebrengt in vergelijking met een nieuwe CV-ketel kopen omdat er LTV ( Lage Temperatuur Verwarming) geplaatst is of omdat er een warmtepomp geïnstalleerd werd. Bij de eerste optie weet je perfect de eisen die je stelt aan je nieuwe centrale verwarmingsketel. Bij de twee andere opties zal je ook het vermogen van je CV-ketel opnieuw moeten berekenen.

Enkele voorbeelden waarbij je het vermogen van je nieuwe CV-ketel moet herberekenen:

  • er is extra isolatie geplaatst sinds de plaatsing van de bestaande ketel;
  • er werd nieuwe verwarming ( LTV, vloerverwarming, convectoren, … ) geplaatst;
  • er zijn extra woonruimtes gecreëerd; ( ingerichte zolder, veranda of bijbouw / aanbouw, … )
  • er wordt gewerkt met hernieuwbare energiebronnen in de woning; ( zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler,... )
  • ...

Alle bovenstaande items zullen er voor zorgen dat je nieuwe ketel veel minder vermogen nodig zal hebben dan je oude of bestaande CV-ketel. Als je dan ook nog eens bedenkt dat nieuwe verwarmingsketels een pak zuiniger werken dan weet je dat er beter een transmissieberekening of warmteverliesberekening plaatsvindt alvorens je zomaar een nieuwe CV-ketel kiest.

TIP: Plaats bij je offerteaanvraag voor de plaatsing van een verwarmingsketel het oude vermogen en welke aanpassingen er doorgevoerd zijn.

Welke energiebron voor je nieuwe verwarmingsketel?

In je zoektocht naar de beste CV-ketel voor je woning bots je ook op de keuze tussen de verschillende energiebronnen.

Waar mazout vroeger de standaard was, is mazout nu een goede keuze maar geen keuze naar de toekomst toe. Een mazoutketel heeft wel nog voldoende voordelen om het de komende 20 jaar uit te zingen. Ruim voldoende om nog eens gebruik te maken van deze technologie. Zeker als er reeds een mazouttank aanwezig is. In dit geval kan je kiezen voor een ketel op mazout.

Een gasketel is dan weer de populairste keuze van dit moment. Aardgas is goedkoop en zo goed als overal aanwezig. Je hoeft geen mazout op te slaan en gasketels halen een hoog rendement. Ook is er een ruime keuze aan condenserende CV-ketels onder de gasketels. In dit geval kan je kiezen voor een condenserende ketel op gas.

Mocht je een hernieuwbare energiebron in je woning hebben dan heb je een extra optie namelijk de elektrische CV-ketel. Deze ketel is stil, zuinig, super veilig en perfect te gebruiken voor LTV zoals vloerverwarming. Momenteel is een elektrische CV-ketel nog een zeldzame keuze maar deze ketel is aan een sterke opmars bezig omwille van de vele zonnepanelen die reeds geplaatst zijn.

Welk vermogen moet de CV-ketel hebben

Natuurlijk moet je zorgen dat je nieuwe CV-ketel de klus kan klaren. Daarom is het belangrijk om te letten op het vermogen. Vergelijk in je zoektocht dus enkel CV-ketels met hetzelfde vermogen. Kies je voor een combi-ketel? Let dan ook goed op het vermogen van de CV-ketel die de boiler ( huishoudelijk warm water ) verwarmt. Dit vermogen is niet verplicht vermeldt op de verwarmingsketels.

Ook het feit of je een CV-ketel koopt voor een appartement of een CV-ketel voor een vrijstaande woning speelt een rol in het vermogen van de verwarmingsketel. Bij twijfel laat je best een warmteverliesberekening uitvoeren.

Functie van de CV-ketel: enkel verwarmen of verwarmen en warm water voorzien

Appels met peren vergelijken lukt nooit. Als je de beste CV-ketel voor je woning wilt kiezen dan vergelijk je enkel CV-ketels die dezelfde functie hebben. Een CV-ketel met boiler voor warm water ( combi verwarmingsketel ) zal sowieso duurder zijn dan een CV-ketel enkel voor de verwarming ( solo verwarmingsketel ).

CV-ketel koppelen aan zonnepanelen of warmtepomp

Er zijn ook verwarmingsketels op de markt die je kan koppelen aan een hernieuwbare energiebron. Deze verwarmingsketels halen een hoger rendement dan hun traditionele broertjes. Zo hebben we een hybride warmtepomp of hybride CV-ketel. Deze opstelling brengt alle voordelen van een warmtepomp tot bij je CV-ketel.

Ook hebben we de combinatie van een elektrische verwarmingsketel en zonnepanelen. Beide installaties staan los van elkaar maar een elektrische CV-ketel raden we enkel aan als je zonnepanelen liggen hebt want elektriciteit verwarmen is tot bijna 3 maal zo duur als verwarmen met aardgas of mazout.

Toepassing van de CV-ketel

Ben je van plan om een nieuwe ketel te kopen voor een vakantiewoning of ben je op zoek naar een CV-ketel voor een zwembad dan zal dit de keuze beïnvloeden. Zowel bij een vakantiewoning als bij een zwembad zal de verwarmingsketel niet constant moeten draaien. Zo zal een hoger vermogen ( korte termijn veel warmte afgeven ) bij deze ketels belangrijker zijn dan zuinig en / of stil werken.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte