Condenserende gasketel

Condensatieketels kwamen als geroepen enkele jaren geleden. Ze brachten de stookkosten met bijna 10% naar beneden. Zo een groot rendementsverschil merk je direct in je huishoudbudget. Hoe werkt een condenserende gasketel, wat is de prijs en waar let je op bij de aankoop van een gascondensatieketel?

Hoe werkt een condensatieketel op gas

Net als andere CV-ketels, zoals de atmosferische ketels, zal de ketel via een brander gas verbranden en zo het water opwarmen. Bij een standaard CV-ketel worden de vrijgekomen gassen dan normaal via de schoorsteen afgevoerd. Deze gassen bestaan echter een groot deel uit condensatie. Deze warme condens beschikt over wat men noemt condensatiewarmte.

Bij een condenserende gasketel passeren deze gassen en bijhorende condensatiewarmte eerst nog een warmtewisselaar die de condensatiewarmte eerst nog gebruikt voor het water voor te verwarmen. Door het water voor te verwarmen is er veel minder energie nodig om het water op temperatuur te krijgen en zo verbruik je dus veel minder gas.

Bij aardgas kan je maximaal 11% terugwinnen aan condensatiewarmte afhankelijk van de afkomst van het aardgas. Moderne gasketels kunnen tot wel 7% van deze condensatiewarmte gebruiken.

Offerte CV-ketel

Speciale afvoer

Bij klassieke schoorstenen die hoog en breed zijn wordt het gas van de gasketel te snel afgekoeld en kan het niet ontsnappen. Dit komt omdat de gassen hun warmte reeds afgaven aan het water van je CV-ketel. Om problemen te vermijden wordt er bij een gascondensatieketel steed een flexibele afvoerpijp geplaatst. Dit kan in de bestaande schoorsteen zijn maar mag ook naar buiten leiden via een andere weg. Zo wordt veel gebruik gemaakt van een leiding en rooster in een muur dicht bij de gasketel.

Soorten condenserende gasketels

Er bestaan 2 soorten condensatieketels op gas:

  • condenserende gaswandketels: worden aan de wand opgehangen
  • condenserende gasvloerketels: verwarmingsketel op de vloer geplaatst

Gasketels met open en gesloten circuit

Heb je ook nog een aanvoer van lucht voor de verbranding in je CV-ketel dan spreekt men over een gesloten circuit. Groot voordeel is hier dat er geen lucht van binnen gebruikt wordt en er dus geen zuurstofgebrek kan ontstaan binnen. Dit is heel belangrijk wanneer de ruimte waar de CV-ketel staat geen goede ventilatie heeft. Zo denken we direct aan een kelder maar ook een goed geïsoleerde garage of stockageruimte kan hieronder vallen.

Labels condenserende gasketels

Waar je vroeger nog de labels HR en HR-TOP vond, zijn er nu de standaard energielabels. Een gascondensatieketel kan het energielabel G, F, E, D, C, B of A hebben. Bij deze laatste hebben de meest zuinige CV-ketels nog één of meerdere plussen achter de letter staan. Als je dus een gascondensatieketel koopt met een energielabel A++ dan weet je dat je een gascondensatieketel koopt dat het minst verbruikt.

Offerte CV-ketel

Prijs gascondensatieketel

Je hebt reeds instapmodellen van €1.500 maar dan spreken we over een niet zo zuinige gascondensatieketel van bijvoorbeeld 25 kW. Perfect geschikt voor zuinige personen in een kleine woning. Heb je echter een normaal verbruik en een woning kom je al snel uit bij een gascondensatieketel van €4.000 tot €5.000. Afhankelijk van het vermogen en of de gasketel beschikt over een ingebouwde boiler voor warm water. Dient er ook nog een nieuwe afvoerpijp gelegd te worden of een flexibele afvoerbuis in de schouw geplaatst te worden, mag je nog eens €750 extra rekenen.

Premies gascondensatieketel

De premies die je ontvangt voor gascondensatieketels worden stelselmatig afgebouwd door de Vlaamse regering. Gelukkig is de prijs voor een gasketel ook gedaald tegenover vroeger. Zo kom je uit bij een nul/nul operatie maar verbruik je van dag één enorm veel minder gas.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte