CV-ketel op mazout

Je zou denken dat de CV-ketel op mazout haar laatste dagen aan het tellen was maar niets is minder waar: een mazoutketel kent nog vele voordelen tegenover andere verwarmingsketels. Lees waarom je de bestaande CV-ketel laat vervangen door een nieuwe mazoutketel.

Werking mazoutketels

Het principe van de werking van een moderne mazoutketel bestaat uit drie onderdelen:

 • brander op werking van mazout ( mazoutverbranding )
 • warmteomzetting via de condensatie tijdens de verbranding van mazout
 • via een circulatiepomp wordt een gesloten circuit met warm water de woning doorgestuurd om de radiatoren op te warmen

De brander zorgt voor de meeste warmte om de boiler ( warm water ) en het verwarmingscircuit op temperatuur te houden of krijgen. Tijdens deze verbranding ontstaat er echter ook condensatie ( condensatiewarmte ).

Deze condensatie wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare warmte voor je verwarming en warm water. Het is vooral het gebruik van deze condensatiewarmte dat moderne CV-ketels op mazout beter maakt dan oude verwarmingsketels.

TIP: Het rendement van een nieuwe CV-ketel op mazout kan zelfs zo veel hoger liggen dat je beter een nieuwe CV-ketel op mazout laat plaatsen ook al is je oude ketel niet stuk. Vraag een offerte voor een CV-ketel op mazout als je wilt weten of dit ook voor jou geldt.
Offerte CV-ketel

Rendement van een mazoutketel: rendement niet vergelijken met aardgas

Net zoals bij CV-ketels op aardgas kan je bij mazoutketels ook spreken van het rendement van je CV-ketel. Sommige mazoutketels halen een rendement van bijna 98%. Dit door de combinatie van de verbrandingswarmte en condensatiewarmte te gebruiken. Mazout heeft een maximum van 6,7 aan condensatiewarmte. Bij mazoutketels zal je dus nooit percentages boven de 100% vinden.

Om mazoutketels onder elkaar te kunnen vergelijken, had je vroeger het Optimaz-label. Momenteel werkt men ook bij mazoutketels met het alom bekende energielabel met letters van G tot en met A. Waar je bij de letter A de zuinigste toestellen vindt. Als er bij de letter A nog eens twee plus-tekens staat, zijn deze nog zuiniger dan enkel een letter A.

TIP: percentages van rendement met aardgas ( tot 107% ) en mazout ( tot 98% ) zijn niet vergelijkbaar. Gebruik enkel de officiële labels om te vergelijken.

Soorten mazoutketels

Het is reeds enkele jaren verboden om hogerendementsketels op mazout te plaatsen ( mazoutketels zonder condensatie nvdr ). Deze Europese richtlijn geldt tevens ook voor aardgasketels. Als je een nieuwe mazoutketel koopt, zorg er dus zeker voor dat het een condenserende mazoutketel is. Bij alle officiële verkopers of dealers in België mag je op twee oren slapen: enkel condenserende stookolieketels worden geplaatst.

De reden waarom er enkel nog condensatieketels op mazout verkocht en geplaatst mogen worden heeft te maken met het minimumrendement van je verwarmingsketel. Deze moet minstens 86% zijn. Met andere woorden zou het Überhaupt toch niet interessant zijn om een CV-ketel te kopen anders dan een condensatieketel op mazout.

Voordelen van een CV-ketel op mazout

Kiezen voor een mazoutketel betekent vooral:

 • onafhankelijk zijn van een netwerk en haar prijzen/toevoer;
 • je bepaald zelf de prijs aan de hand van je inkoopdatum;
 • perfect voor renovaties en vervangen van een bestaande mazoutketel;
 • rendement tot 98%;
 • mazout of stookolie is de veiligste fossiele brandstof in je woning;
Offerte CV-ketel

Je mazoutketel laten keuren: jaarlijks of tweejaarlijks?

Het is wettelijk verplicht om jaarlijks je mazoutketel te laten controleren. Bij CV-ketels op aardgas is dit slechts om de twee jaar.

Onderhoud stookolieketel

In tegenstelling tot een CV-ketel op aardgas, heeft een CV-ketel op mazout elk jaar een onderhoud nodig. Daar staat tegenover dat je CV-ketel op mazout veel langer meegaat dan een CV-ketel op aardgas. Tot wel 30 jaar! Tijdens het onderhoud van je stookolieketel kijkt men vooral naar:

 • schoorsteen en afvoer van gassen;
 • de brander en toevoer van mazout;
 • rookgassen;
 • afstelling van je CV-ketel;

Hoeveel kost een nieuwe mazoutketel?

De prijs voor een CV-ketel op mazout is ongeveer €4.000. Dat is een €1.000 meer dan een CV-ketel op aardgas. De prijs van de CV-ketel is vooral afhankelijk van het vermogen, de sturing en de regelingen.

Voor de plaatsing betaal je ongeveer €1.500. De prijs van de plaatsing is afhankelijk van je vorige installatie en bestaande verwarmingscircuit. Ook gebeurt het soms dat de schouw te hoog of te breed is om goed de gassen af te voeren van een nieuwe condensatieketel. Dit is omdat de temperatuur van de gassen van een condenserende CV-ketel veel lager zijn dan bij vroegere modellen. In dit geval moet er een extra leiding ( buis ) geplaatst worden. Reken op €500 meerkost voor de plaatsing van deze buis.

Verbod op mazoutketels te kopen of vervangen: niet de eerste 20 jaar

Er wordt gesproken over een verbod van mazoutketels maar dit klopt niet helemaal. Het verbod spreekt enkel op verkoop van mazoutketels en dit vanaf 2035 of later. Geen reden dus om nu niet te kiezen voor een mazoutketel en zo nog meer dan 50 jaar gebruik maken van een kwalitatieve CV-ketel.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte