CV-ketel met warmtepomp: Hybride warmtepomp of UHR-ketel

Dat warmtepompen en zonnepanelen de toekomst van onze energielevering zijn, is algemeen geweten. Wat als je nu een bestaande verwarmingsinstallatie kan koppelen aan een warmtepomp? Welkom Hybride warmtepomp of UHR-ketel!

Wat is een Hybride warmtepomp of UHR-ketel

Als je een warmtepomp combineert met een klassieke CV-ketel om je huis te voorzien van warm water alsook om de woning te verwarmen, spreekt men van een UHR-ketel ( (Ultra Hoog Rendement ketel ) of hybride warmtepomp.

Bij veel oude woningen is de isolatie nog niet zo goed dat er enkel en alleen kan gewerkt worden met een warmtepomp. Ook al schakel je over naar lage temperatuurverwarming ( LTV ) zoals vloerverwarming. Zeker in de koude wintermaanden zal er meer energie nodig zijn dan dat er uit de buitenlucht ( lucht-water warmtepompen ) of bodem ( bodem-water warmtepompen ) gehaald kan worden. Om te voorkomen dat de woning niet warm genoeg wordt, plaatst men ook nog een klassieke CV-ketel die kan inspringen indien nodig. Dit kan bijvoorbeeld een hoogrendementsketel zijn op aardgas of mazout. Ook een elektrische CV-ketel kan maar dan moet je opletten met het verbruik.

Waar kan je een UHR verwarmingsketel gebruiken?

Een UHR-ketel wordt vooral gebruik bij woningen die niet voldoende geïsoleerd zijn of waar nog met een klassieke, hoge temperatuur verwarming ( radiatoren ) gewerkt wordt. De UHR-ketel zal dan invallen waar de warmtepomp te kort schiet. De prijs van een UHR-ketel weegt niet op tegen de hoge kosten van een totaal nieuwe verwarmingsinstallatie of vergaande isolatiewerken.

Groot voordeel is hier wel dat er na verloop van tijd alsnog kan gekozen worden voor extra ingrepen zoals een betere muurisolatie of vloerverwarming in bepaalde ruimtes. Het rendement van je verwarmingsinstallatie zal op dat moment alleen maar verbeteren en je jaarlijkse energiekost zal nog verder dalen.

Hoeveel kost een hybride CV-ketel?

De prijs van een hybride warmtepomp ( hybride cv-ketel ) of UHR-ketel ligt iets hoger dan een klassieke HR-ketel omwille van de koppeling met de warmtepomp. Reken op een prijs van € 5.000 tot € 10.000 voor de volledige installatie. Afhankelijk van je verbruik en eisen aan de verwarmingsinstallatie zal je de meerkost van enkele duizenden euro’s snel terugverdienen.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte