Wanneer je huidige CV-ketel vervangen

Op een bepaald moment voldoet jouw bestaande CV-ketel niet meer maar wanneer je oude CV-ketel vervangen door een nieuwe exemplaar?

Nieuw plaatsen na de terugverdientijd

Hou steeds rekening met het feit dat een nieuwe CV-ketel kopen en laten installeren je geld kost dat je door de loop van de jaren terugverdient. Soms kan dit in 5 jaar maar meestal ligt de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar. De terugverdientijd wordt ook wel eens het rendement van een CV-ketel genoemd. Hoe beter de verwarmingsketel, hoe korter de terugverdientijd en hoe hoger het rendement.

Je CV-ketel is kapot

Logisch dat we hier een nieuwe CV-ketel nodig hebben. De vraag is echter of je de kapotte CV-ketel vervangt door een vergelijkbare ketel of je onmiddellijk van de gelegenheid gebruik maakt om een betere keuze te maken. Had je nog een oude mazoutketel dan kan je bijvoorbeeld opteren voor een nieuwe condenserende mazoutketel. Je verbruik zal van dag één lager uitkomen. Je kan echter ook kiezen voor een condenserende gasketel. De aansluiting op het aardgasnet verloopt snel en goedkoop bovendien moet je niet meer nadenken wanneer je de mazouttank best aanvult.

Heb je ondertussen je woning verder geïsoleerd en/of zonnepanelen geplaatst? Je CV-ketel vervangen door een  elektrische CV-ketel kan een goed alternatief zijn.

Er worden nieuwe verwarmingselementen geplaatst

Als je overschakelt naar LTV ( lage temperatuur verwarming ) neem je best direct ook een andere ketel als je oude verwarmingsketel ouder is dan 10 jaar. Dit komt omdat de huidige CV-ketels veel beter de temperatuur regelen dan oudere ketels die de warmte maar blijven doorsturen zonder enige rem. Om een voorbeeld te geven: tegenwoordig werken veel CV-ketels met een buitenvoeler zodat de CV-ketel de binnentemperatuur kan aanpassen aan de buitentemperatuur.

De woning werd extra geïsoleerd

Als je woning beter geïsoleerd is dan is de kans groot dat je oude CV-ketel te veel vermogen heeft. Een nieuwe, zuinige CV-ketel die de warmtevraag beter kan beantwoorden is hier een enorme besparing.

De CV-ketel is meer dan 20 jaar oud

20 jaar is echt een eeuwigheid als je praat over verwarmingselementen zoals ketels. Waar tegenwoordig vooral de sturing verbeterd wordt, werd er 10 jaar geleden nog sterk gewerkt aan het vermogen van de CV-ketels. Je ketel van 20 jaar oud vervangen door een nieuwe CV-ketel zal je bijna de helft doen besparen op je energiefactuur.

Je hebt hernieuwbare energiebronnen geplaatst

Heb je ondertussen een warmtepomp of zonnepanelen geïnstalleerd? Dan is een nieuwe CV-ketel die samenwerkt met deze installaties een must. Bij zonnepanelen kan je kiezen tussen een nieuwe mazoutketel, gasketel of zelfs een elektrische CV-ketel.

Heb je een warmtepomp geïnstalleerd? Dan kies je voor een hybride verwarmingsketel. Deze warmt het water op met behulp van de warmtepomp alvorens het de CV-ketel passeert. Zo heeft de CV-ketel veel minder energie nodig om het water op temperatuur te brengen. Een enorme besparing!

Welke ketel wens je te vervangen?

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte