HR ketel of hoogrendementsketel

Tegenwoordig zal iedereen kiezen voor een HR-ketel op aardgas of een HR-ketel op mazout. Maar hoe herken je een kwalitatieve HR-ketel en hoeveel kost een hoge rendementsketel?

Wat is een HR-ketel en welke labels bestaan er voor HR-ketels?

Een HR-ketel of Hoge Rendementsketel is een CV-ketel op mazout of aardgas die een beter rendement halen dan de conventionele CV-ketels. Een HR-ketel condensatieketel herken je aan het HR+ label ( Aardgas of Optimaz-label (mazout)). Telkens gaat het om een ketel die werkt met condensatie.

Er zijn drie soorten HR-ketels

  • HR 100 CV-ketel: met een rendement van ten minste 100% t.o.v. een klassieke verwarmingsketel

  • HR 104 CV-ketel: met een rendement van ten minste 104% t.o.v. een klassieke verwarmingsketel

  • HR 107 CV-ketel ( HR TOP label ): met een rendement van ten minste 107% t.o.v. een klassieke verwarmingsketel

Opgelet: de labels zijn aangepast voor CV-ketels. Er wordt nu gebruik gemaakt van de gekende energielabels zoals C, B, A, A+, A++. Deze laatste is de zuinigste in het rijtje.

Offerte CV-ketel

Hoe werkt een HR-ketel?

Tijdens de verbranding van gas of mazout komt warmte vrij ( verbrandingsenergie ) maar ook condensatie ( condensatiewarmte ). Een HR-ketel zal deze condensatie gebruiken om het retourwater van je verwarming voor te verwarmen. Dit gebeurt via een warmtewisselaar.

De hoeveelheid condensatie is afhankelijk van de gebruikte brandstof en het overzetten van deze condensatie in warmte is afhankelijk van je ketel. Omdat de condensatie van de CV-ketel ook dient afgevoerd te worden, moeten alle HR-ketels voorzien worden van een afvoerbuis. Deze kan perfect in een bestaande schouw gemonteerd worden of via een afzonderlijke leiding lopen.

Ook is er lucht/zuurstof voor de verbranding nodig. Als de lucht van binnen de ruimte onttrokken wordt, spreekt men van een open systeem. Wordt de lucht aangezogen via een afzonderlijke leiding dan spreekt men van een gesloten systeem. Heb je niet de mogelijkheid om de condensatiegassen af te leiden naar buiten? Kies dan voor een VR-ketel als oplossing.

Opletten met de mazoutkwaliteit en gaskwaliteit voor het rendement van je HR-ketel

Zowel mazout of aardgas hebben een bepaalde verbrandingsenergie en ook een condensatiewarmte. Het is enkel de verbrandingsenergie waarop het rendement berekend wordt in de Europese richtlijnen. De condensatiewarmte zorgt voor de extra procenten bovenop de verbrandingswarmte. Zo komt men dus aan bijvoorbeeld 107%.

Voor aardgas uit Nederland is de maximale condensatiewarmte bijvoorbeeld 11 procent en voor mazout is dit 6.7 procent. Deze procenten zijn dus de maximalen voor het verhogen van rendement in CV-ketels. Als je een verwarmingsketel ( CV-ketel ) met een hoger percentage ziet, weet zeker dat dit bedrog of fout is!

Offerte CV-ketel

Prijs HR-condensatieketel

HR-ketels of condensatieketels zijn al vele jaren op de markt en worden als de standaard geplaatst. Dit heeft als voordeel dat HR-ketels niet veel verschillen in prijs met een VR-ketel. De prijs voor een HR-ketel start vanaf € 2.500 en kan oplopen tot € 5.000 voor een HR TOP (A++) condensatieketel.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte