CV-ketel op gas

De meeste nieuw geplaatste ketels werken op gas. De keuze voor een gasketel is dan ook veruit de beste keuze voor de meeste onder ons. Wij leggen uit waarom een nieuwe gasketel een uitstekende keuze is.

Werking van een aardgasketel

Een gasketel bestaat uit een brander en een circulatiepomp die een gesloten circuit van warm water de woning rond voert. Nadat het water het huis rondgegaan is, moet het weer opgewarmd worden voor haar volgende tour. Dit gebeurt steeds opnieuw door de CV-ketel op gas.

Tegenwoordig zijn bijna alle gasketels van het type condenserende gasketels. Dit betekent dat ze ook de verbrandingsgassen ( condenswarmte ) gebruiken om het water reeds voor te verwarmen alvorens het de brander passeert. Moderne gasketels hebben ook een circulatiepomp die verschillende snelheden aankan. Hoe meer warmte in de woning nodig is, hoe sneller de circulatiepomp zal werken.

Rendement van een CV-ketel op gas

Dankzij het gebruik van de condensatiewarmte hebben gasketels een hoger rendement dan 100%. De beste condenserende aardgasketels halen een rendement van wel 109%. Aangezien aardgas een maximum heeft van 110 procent ( condensatiewaarde + verbrandingswaarde ) hebben we bijna het maximum rendement van gasketels bereikt. Wachten met je aankoop heeft dus niet veel zin.

Let er op dat de labels HR+ en HR TOP verdwijnen. Er wordt nu gebruik gemaakt van de standaard energielabels. Een G-label is het minst zuinig en A+++ siert de top in zuinigheid en rendement.

Offerte CV-ketel

Welke soorten gasketels bestaan er?

Naast de opdeling tussen niet-condenserende gasketels en condenserende gasketels kan je ook kiezen tussen een gaswandketel of een gasvloerketel. Deze laatste neemt het meeste plaats in maar dit zijn over het algemeen ook de krachtigste modellen.

Wil je een combi gasketel die ook instaat voor het warm water via een boiler zal je al snel uitkomen bij een gasvloerketel. Kies hier voor een boiler die voldoet aan je eisen maar overschat deze ook niet want je CV-ketel zal anders veel energie steken in het warm houden van water dat je nooit gebruikt. Zonde dus...

Welke verwarmingsketel op gas heb ik nodig: het vermogen van een gasketel

Je laat het vermogen van de gasketel best berekenen door je leverancier of installateur omdat deze afhankelijk is van:

  • warmtevraag;
  • isolatie van de woning;
  • kwaliteit van het verwarmingscircuit
  • grote van de woning & aantal te verwarmen kamers;
  • soort verwarming (LTV, vloerverwarming, radiatoren, … );
  • gezamenlijke muren of aanpalende woningen (rijwoning, magazijn, … )

Voor een klassieke woning neemt men doorgaans 50 W per m³. Een eenvoudige rijwoning ( 200m³ ) zal dus al voldoende hebben aan 10kW waar een villa van 450 m³ al snel 25kW aan vermogen nodig zal hebben.

Niet-condenserende gasketel

Als je slechts een kleine ruimte dient te verwarmen en je bestaande CV-ketel is niet condenserend kan een niet-condenserende wandketel een goede oplossing zijn. Deze ketel kan gewoon op een bestaande schouw aangesloten worden zonder bijkomende kosten voor een afvoerpijp. Het is namelijk zo dat bij condenserende ketels de uitgestoten gassen minder warm zijn. Dit maakt afvoeren via een standaard schouw moeilijk. Een niet-condenserende gasketel heeft dit probleem niet. Let er wel op dat niet-condenserende gasketels goedkoop in aankoop zijn en goedkoop te plaatsen maar dat hun verbruik ver boven de huidige standaard ligt.

Offerte CV-ketel

Onderhoud van een gasketel

Een gasketel heeft op zich niet veel onderhoud nodig maar kan best jaarlijks nagekeken worden. Hier wordt dan gekeken of:

  • de verbranding nog goed verloopt;
  • de schouw/afvoer voldoende trekt;
  • circulatiepomp en regelingen functioneren zoals gewenst;
  • druk op het circuit nog in orde is;

Keuring van gasketels

In tegenstelling tot de jaarlijkse controle van een mazoutketel, heeft een gasketel slechts een controle om de twee jaar nodig. Dit bespaart je jaarlijks ongeveer €150.

Prijs CV-ketel op gas

Tegenwoordig kan je gasketels kopen in elke vermogensklasse. Voor de gasketels met een laag vermogen heb je reeds modellen beschikbaar rond de €1.500 exclusief plaatsing. De gasketels met groot vermogen ( 25kW ) kosten al snel €4.000 euro exclusief plaatsingskosten.

Voor de installatie reken je tussen de €1.000 en €3.000 afhankelijk van de plaatsing en bereikbaarheid. Dient er ook een extra afvoer geplaatst te worden, hou daar dan ook nog eens €600 voor beschikbaar.

Hybride gasketels of hybride warmtepomp

Om het rendement van je gasketel nog meer de hoogte in te jagen kan je de verwarmingsketel aansluiten op een warmtepomp. Deze opstelling noemt men een hybride warmtepomp of hybride gasketel. De warmtepomp ( lucht-water warmtepomp of bodem-water warmtepomp ) neemt bij deze opstelling de meeste werk op zich. Enkel als er te weinig energie aanwezig is om aan de vraag te voldoen, zal de gasketel aardgas verbruiken.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte