Prijs verwarmingsketels

De prijs van een verwarmingsketel of centrale verwarmingsketel ( CV-ketel ) kan je opsplitsen in drie grote onderdelen: de aankoop, de installatie en het rendement. Deze drie onderdelen samen zullen je keuze en dus ook de totaalprijs van je CV-ketel installatie bepalen.

Prijs nieuwe verwarmingsketel

Soort verwarmingsketel Prijs* Offerte
Mazoutketel € 4.000 - € 6.000 Offerte op maat
Gasketel € 1.500 - € 4.000 Offerte op maat
Condenserende gasketel € 3.500 - € 5.000 Offerte op maat
Condenserende mazoutketel € 4.000 - € 6.500 Offerte op maat
Elektrische CV-ketel € 5.000 - € 10.000 Offerte op maat
HR CV-ketel € 1.250 - € 3.000 Offerte op maat
UHR CV-ketel € 5.000 - € 10.000 Offerte op maat
VR CV-ketel € 1.250 - € 2.500 Offerte op maat

* Bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW, exclusief installatiekosten.

Hoeveel kost een cv-ketel? Bekijk de aankoop, installatie en rendement!

Als je objectief de prijs van CV-ketels wenst te vergelijken, moet je meer in rekening brengen dan enkel de aankoopprijs van je CV-ketel want er zijn zoveel soorten CV-ketels op de markt dat je eerst enkele beslissingen moet nemen alvorens de prijzen te vergelijken.

Het rendement bepaalt de prijs van je CV-ketel het meest

Het rendement van een verwarmingsketel bepaald hoeveel je uitspaart tijdens het gebruik van je ketel. Aangezien CV-verwarmingsketels soms tot wel 20 jaar meegaan is dit de belangrijkste factor in de prijsbepaling van de ketels.

Het rendement wordt bepaald door het vermogen van de CV-ketel en het gebruik. Als je een CV-ketel koopt met laag vermogen die niet toereikend is dan krijg je een laag rendement. Ook als je een te hoog vermogen gekozen hebt, zal het rendement van je CV-ketel laag uitvallen. Met andere woorden een verwarmingsketel van 15kW kan je niet vergelijken met een ketel van 3kW.

Ook het soort CV-ketel dat je koopt bepaald de prijs. Als je kiest voor een condenserende CV-ketel of eerder voor een hybride warmtepomp is al een wereld van verschil voor het latere rendement van je ketel. De prijs van beide verwarmingsketels kan je dus ook moeilijk vergelijken.

Dezelfde regel geldt voor de keuze van brandstof. Een gasketel, mazoutketel of elektrische verwarmingsketel hebben elk hun aankoopprijs en rendement.

TIP: Laat de leverancier of fabrikant steeds het rendement van de CV-ketel berekenen op het jaarverbruik en dit best voor de eerste 5 tot 10 jaar. Zo krijg je een objectieve weergave van het echte verbruik/rendement.

Prijs installatie CV-ketel

Een tweede belangrijke prijs die je moet betalen als je kiest voor een nieuwe CV-ketel is de prijs voor de installatie van de verwarmingsketel. In vele gevallen loopt deze installatie vlot en is deze geplaatst op 1 dag. Reken op een kost tussen € 1.000 tot € 2.000 voor de installatie zonder extra werk aan verwarming of sanitair. De kostprijs is dus sterk afhankelijk van:

  • bereikbaarheid van de plaats van installatie; ( zolder, kelder, garage, … )
  • extra eisen voor de plaatsing; ( sokkel, geluiddichte kast, ... )
  • installatie van extra kanalen; ( afvoer, aanvoer, ... )
  • onderdeel van grotere renovatiewerken of enkel installatie van de ketel...;
  • ...

Als je een condenserende CV-ketel koopt en er is nog geen goede afvoer aanwezig dan kan de plaatsing van een afvoerbuis een extra € 500 kosten. Een CV-ketel met gesloten circuit heeft sowieso een afzonderlijk concentrisch kanaal nodig. Een concentrisch kanaal regelt in één kanaal afvoer en aanvoer van lucht voor de ketel.

De aankoop van je verwarmingsketel

Als laatste beslist ook de aankoop over de prijs van je CV-toestel zelf. Dit is de logische en ook meest zichtbare uitgave bij de installatie van een verwarmingsketel. Het is echter niet doorslaggevend op de totaalprijs zoals je hierboven reeds kon lezen. Bij het vergelijken van de prijzen moet je al zeker rekening houden met deze verschillen:

  • merk en model van je CV-ketel;
  • brandstoftoevoer van de ketel; ( gas, mazout of elektrisch )
  • vermogen van de CV-ketel;
  • al dan niet gebruikt voor warm water; ( doorstroom of boiler )
  • ...

Je kan best eerst het soort verwarmingsketel kiezen dat je wenst samen met het benodigde vermogen van je CV-ketel. Met deze gegevens vraag je een offerte aan voor CV-ketels.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte