Cv-ketel op zolder plaatsen

Je CV-ketel op zolder plaatsen heeft veel voordelen. Ook geven we je enkele tips zodat je de verwarmingsketel op zolder perfect kan installeren.

Voordelen van een CV-ketel op zolder

Door de CV-ketel op je zolder te installeren, krijg je enkele voordelen dat je in geen enkele andere plaats of ruimte in je woning kan vinden:

  • korte afvoer door de schouw;
  • afvoer is niet zichtbaar;
  • beneden geen verloren bergruimte;
  • geen lawaai van de ketel op het gelijkvloers;
  • ...

CV-ketel op zolder: defecten

Als er een defect is aan je verwarmingsketel dan kan het zijn dat er waterverlies optreedt. Op dat moment moet je dit water kunnen opvangen of het water zoekt haar weg naar beneden door je zoldervloer. Je kan dit voorkomen door een opvang te voorzien onder de CV-ketel. Deze opvang hoeft niet gigantisch te zijn. Als er een probleem zou voordoen, zal dit waarschijnlijk een klein lek zijn en geen grote stroom. Je plant ook voor de zekerheid een regelmatige controle in. Zo kan je maandelijks de CV-ketel kort even controleren.

Waar let je op?

  • staat de CV-ketel op de gewenste temperatuur;
  • is de druk nog in orde;
  • zijn er vochtplekken op de muur of vloer;
  • zijn er lekkages;
  • ...

Deze visuele controle duurt nog geen 5 minuten en bespaart je een hoop ellende. Vochtdoorsijpeling dat snel gedetecteerd wordt, is geen groot probleem. Vocht dat maanden kan inwerken op je vloer of muur is verschrikkelijk.

Leidingen van het warm water komen van de zolder: lengte een nadeel?

Een veel gehoord nadeel is dat de leidingen van ver moeten komen met warm water en dat het dus een tijdje duurt alvorens er warm water door de kranen loopt. Het is echter zo dat gelijk waar je de CV-ketel plaatst, er een bepaalde afstand moet overbrugt worden. Tenzij de CV-ketel vlak naast de badkamer geïnstalleerd werd, zal er weinig verschil in lengte van de leidingen zijn.

TIP: in de meeste woningen ligt de badkamer op het eerste verdiep en zal het warm water niet veel afstand moeten afleggen.

Gasleiding of mazoutleiding tot op de zolder

Het enige nadeel dat een CV-ketel op zolder met zich meebrengt is dat de leidingen van de energiebron ook tot boven getrokken moeten worden. Of dit nu gas of mazout is. Enkel bij een elektrische CV-ketel heb je dit probleem niet. Gevaarlijk is dit niet. Extra leidingen brengen gewoon een hogere installatiekost en installatietijd met zich mee.

Boiler met groot volume

Ook als er een boiler in de CV-ketel aanwezig is met een groot volume moet je even nadenken. Wat als deze boiler afgelaten moet worden of er ontstaat een lek? Bovendien moet je je zeker afvragen of de zolder voldoende draagkracht heeft voor een zware boiler. We raden aan om advies in te winnen voor boilers met meer dan 50 liter.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte