CV-ketel voor enkel warm water

Heb je een bestaande ketel voor je verwarming of verwarm je elektrisch in verschillende ruimtes dan is het interessant om een CV-ketel te installeren die enkel dient om warm water te genereren.

Waarom een CV-ketel voor enkel voor warm water?

Op zich is het contradictorisch om een CV-ketel enkel te gebruiken om warm water te produceren aangezien CV de afkorting is voor Centrale Verwarming. Maar het is nu éénmaal zo dat deze benaming vooral een algemene term is voor centraal opgestelde ketels. Dus ook voor een centrale ketel die warm water genereert voor de volledige woning.

Het grootste voordeel is dat een centrale ketel voor warm water veel minder energie vraagt dan verschillende kleinere ketels opgesteld in de woning. Bijkomende voordelen zijn:

  • mogelijkheid om een warmtepomp of zonneboiler te koppelen om nog een lager verbruik aan energie te bekomen;
  • minder plaatsverlies;
  • minder en eenvoudiger onderhoud;

Welke CV-ketel kies je voor warm water?

Je hebt twee grote soorten CV-ketels voor de warmwaterproductie:

1. Doorstroommodel of geiser

Een doorstroommodel ( vroeger ook wel geiser genoemd ) heeft geen voorraadtank met warm water en zal enkel het water verwarmen als er vraag is naar warm water.

De nadelen zijn dat er snel kalkophoping ontstaat in de ketel en dat er weinig warm water op hetzelfde moment beschikbaar is. Als er op twee plaatsen warm water gevraagd wordt ( keuken en badkamer bijvoorbeeld ) kan het zijn dat het water lauw is in plaats van warm. Het toestel dient ook periodiek onderhoud te ondergaan.

De meest geplaatste geisers zijn de bad- en douchegeisers of badkamergeisers en de keukengeisers.

Voordelen doorstroommodel

  • compacte vormgeving; ( weinig plaats )
  • minder gewicht; ( belangrijk als de CV-ketel op een zolder staat waar weinig draagkracht is )
  • laag energieverbruik;
Offerte CV-ketel

2. CV boiler + CV-ketel

Het andere systeem van CV-ketel voor warm water is het boiler-type. Hier werkt de CV-ketel samen met een voorraadtank waar 40L tot 300L warm water in opgeslagen kan worden.

Een boiler zal steeds perfect warm water aanleveren zolang de vraag de voorraad niet overstijgt. Zo kan je eenvoudig een douche nemen beneden en boven een bad laten vollopen plus warm water in de keuken vragen op hetzelfde moment zonder dat je water onder de gewenste temperatuur valt.

Warmtepompboiler en CV-ketel

Wie energiezuinig warm water wenst op te wekken, kan ook kiezen voor de plaatsing van een warmtepompboiler. De warmtepompboiler wordt meestal als aanvulling op een bestaande cv-ketel geplaatst of in combinatie met zonnepanelen.

Dit type boiler warmt sanitair warm water op via de warme lucht die wordt onttrokken uit de warme lucht in de woning of uit buitenlucht. Door warme lucht uit de omgevingslucht te onttrekken wordt deze opgewekte energie aangevuld met elektrische energie om zo tot de gewenste temperatuur te komen.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte