Gasketel vervangen door nieuwe condenserende gasketel

Een oude CV-ketel vervangen is niet duur, de installatie hoeft normaal geen extra breekwerk en bespaart honderden euro’s op je jaarlijkse energiefactuur. Dit is waarom je de oude gasketel vervangt door een gas-condensatieketel.

Waarom de gasketel vervangen door een gas-condensatieketel?

 

Simpelweg omdat je er tonnen geld mee uitspaart. Bovendien zal de ketel minder plaats innemen dan de modellen van 20 jaar geleden, hij zal beter in te stellen zijn ( domotica, betere elektronische sturing, … ) stiller werken, veiliger zijn en klaar zijn voor de toekomst. ( zonnepanelen of warmtepomp aansluiten )

Welk vermogen kies ik voor mijn nieuwe gas-condensatieketel?

Het vermogen van je gasketel zal ongetwijfeld hoger zijn dan je oude ketel dus investeer zeker niet in een gasketel die overgedimensioneerd is. Laat de installateur een transmissieberekening of warmteverliesberekening opmaken om te weten wat je precies nodig hebt van vermogen. Zo zal je merken dat een kleine woning voldoende heeft aan een vermogen van 3 kW en een grote woning strandt op 15 kW. Volledig afhankelijk van je warmtevraag en waterverbruik natuurlijk.

Wat verandert er aan mijn centrale verwarming?

Aan je centrale verwarming hoeft eigenlijk niets te wijzigen. De nieuwe condenserende gasketel kan zonder problemen op het bestaande circuit aangesloten worden.

Het enige dat je misschien moet laten aanpassen is de afvoer van de gassen. Een condensatieketel stoot gassen uit van lage temperatuur die niet tot bovenaan een traditionele schouw komen. Er zal dus een speciale afvoer geplaatst moeten worden. Dit kost tussen de € 600 en € 750 extra.

Je kan ook kiezen voor een CV-gasketel met gesloten circuit. Bij een CV-ketel met gesloten circuit gebruikt de ketel lucht van buitenaf. Meestal gebeurt dit via een concentrisch kanaal. Dit is een kanaal met dubbele wand. Zo kan in één kanaal verse lucht aangezogen worden en gassen afgevoerd worden.Omdat een verwarmingsketel met gesloten circuit lucht van buiten gebruikt en geen extra afvoer nodig heeft, kan je deze gas-condensatieketel overal plaatsen. Zelfs in plaatsen die slecht geventileerd zijn.

Is een gascondensatieketel verplicht?

Momenteel ben je nog niet verplicht je oude gasketel te vervangen door een gas-condensatieketel maar je mag geen conventionele gasketel meer installeren. Met andere woorden, je oude gasketel mag je houden. Wil je een nieuwe gasketel dan moet dit een condensatieketel zijn. Dit is niet erg want het verschil in rendement is meer dan 10%.

Terugverdientijd condenserende gasketel

Als je werkt met een oude CV-ketel van meer dan 10 jaar oud dan zal het rendement veel lager uitkomen dan de huidige modellen CV-ketels. Is je gasketel bijna 20 jaar oud dan is het rendement bijna verdubbeld. (65 procent naar 107 procent). Als we uitgaan van een normaal verbruik aan aardgas ( 3.000 m³ per jaar ) en een gasketel met rendement van 65% ( ongeveer 20 jaar oude cv-ketel ) dan heb je de nieuwe condensatieketel op 7 jaar terugverdient. Dit is zonder enige vorm van premies of subsidies voor CV-ketels.

Je bespaart per jaar dus bijna € 500 aan stookkosten door je oude gasketel te vervangen door een nieuwe gas-condensatieketel.

Heb ik recht op premies of subsidies voor een nieuwe gas-condensatieketel?

Er zijn wel degelijk premies en subsidies voor condens CV-ketels te verkrijgen. Er zijn echter verschillen tussen de gemeenten en soort CV-ketel je plaatst. Zo heb je mogelijk kans op een:

  • renovatiepremie;
  • verbeteringspremie premie van je netbeheerder;
  • totaalrenovatiebonus;
  • ...

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte