VR ketel of Verbeterd Rendement ketels

Als je een nieuwe CV-ketel gaat kopen heb je momenteel ook de keuze uit VR of Verbeterd Rendement. Is een VR-ketel nog een goede keuze?

Wat is een VR-ketel?

Bij een gewone CV-ketel is er een enorm verlies aan rendement tijdens het stilstaan ( niet gebruiken van de ketel ) en heropwarmen van de ruimtes. Een VR-Verwarmingsketel zorgt dat de vraag naar temperatuur constanter is zodat er geen grote temperatuurverschillen overbrugt moeten worden. We spreken van een VR-ketel als er minstens 83% van de energie wordt omgezet in nuttige warmte. Als het rendement hoger is dan 90% spreekt men van een HR-ketel.

In tegenstelling tot een HR-ketel kan een VR-ketel geen condensatiewarmte gebruiken. Een condenserende HR CV-ketel is dus de meest zuinige oplossing.

Voordeel van een VR-ketel

Je zou denken dat een VR-ketel haar beste tijd gehad heeft met de komst van HR-ketels en UHR-ketels maar in sommige gevallen kan een VR-ketel de enige goede oplossing zijn. Het is namelijk zo dat een HR-ketel een condensafvoer nodig heeft en een VR-ketel niet. Dit wil zeggen dat een VR-ketel zo goed als overal in huis kan geplaatst worden, denk maar aan een kelder, zolder en garage.

Prijs VR-ketels

VR-ketels zijn veel goedkoper dan andere soorten CV-ketels. Je hebt namelijk al een goede VR-ketel vanaf € 1.000.

VR-ketels en de toekomst

Er is een grote kans dat de verkoop van VR-ketels zal stoppen omdat er veel andere alternatieven komen op de markt en omdat woningen veel beter geÏsoleerd worden. De nood voor deze eenvoudige of tijdelijke opties komt veel minder voor.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte