Cv-ketel voor appartementen

CV-ketels hebben ook hun plaats in appartementen en appartementsgebouwen. Waar let je op en wat zijn de voordelen bij een nieuwe CV-ketel voor je appartement?

Appartementen en hun CV-ketel

In veel gevallen wordt de CV-ketel in een appartementsgebouw gedeeld door alle bewoners of is er simpelweg geen verwarmingsketel en wordt er verwarmd met afzonderlijke radiatoren zoals elektrische convectoren of elektrische accumulatoren.

Bij een gemeenschappelijke CV-ketel is het belangrijk dat op de algemene vergadering besproken wordt wat de energie en verwarmingseisen zijn van elke bewoner. Zo kan de syndicus een concrete offerte plaatsen voor een CV-ketel in het appartement. Vooral de warmteverdeling en vermogen van de CV-ketel speelt een grote rol. Ook zal het belangrijk zijn het afzonderlijk verbruik te kunnen meten. Is er geen gemeenschappelijke verwarmingsketel in het appartementsgebouw dan kan je kiezen voor een ketel in je eigen appartement.

De verschillen met een CV-ketel in een woning zijn:

  • minder plaats;
  • minder mogelijkheden voor gasafvoer;
  • de CV-ketel heeft een lager vermogen nodig;
  • ...

Welke energiebron gebruik ik, aardgas, mazout of elektriciteit?

In een appartement kan je voor de mazoutketel niet zomaar een mazouttank plaatsen tenzij je de mazouttank ondergronds kan plaatsen of in een nabij gelegen ruimte die goed ventileert zoals een garage of tuinhuis.

Elektrische CV-ketels zonder aansluiting op hernieuwbare energiebronnen zoals een warmtepomp of zonnepanelen zijn vrij duur in hun verbruik aan elektriciteit. Verwarmen op elektriciteit kost namelijk ongeveer 2 maal zoveel als op aardgas of mazout. Voordeel is wel dat er geen echte verbranding is van fossiele brandstoffen en dat de aanvoer en afvoer van gassen volledig wegvalt.

Vandaar dat bij appartementen de keuze snel valt op verwarmen op aardgas. De aansluiting op het aardgasnet is meestal reeds aanwezig en kan in andere gevallen vlot doorgetrokken worden. Bovendien kan je kiezen uit tal van types aardgasketels voor appartementen met groot vermogen.

CV-ketels in een appartement: open of gesloten circuit?

Gezien de plaatsing meestal niet in een goed geventileerde ruimte kan gebeuren, zal er doorgaans gekozen worden voor een type CV-ketel met gesloten circuit. Dit betekend dat de CV-ketel zuurstof en lucht van buitenaf haalt om het gas of mazout te verbranden en dus het water op te warmen. Een gesloten circuit betekent wel dat er, naast een goede afvoer van de gassen, ook een goede aanvoer van verse lucht moet zijn. Bij voorkeur plaats je de verwarmingsketel tegen een buitenmuur en anders dient er een afzonderlijk kanaal geïnstalleerd worden.

TIP: het afvoerkanaal en aanvoerkanaal mogen volledig los van elkaar gemonteerd worden maar meestal gebruikt men een concentrisch kanaal.

De afvoer van gassen bij een condensatieketel in een appartement

Als je een appartement hebt met een gemeenschappelijke schoorsteen of rookgasafvoerkanalen dan kan je niet zomaar een condensatieketel plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten afvoerkanalen en niet elk type laat toe om een afzonderlijk afvoerkanaal te plaatsen. In sommige gevallen zal het dus noodzakelijk zijn dat alle bewoners samen overschakelen naar een zware condensatieketel.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte