Cv-ketel op zonne-energie

Bestaat er zoiets als een CV-ketel op zonne-energie? En wat zijn de voordelen van een cv-ketel dat gebruik maakt van zonne-energie?

Kan een CV-ketel autonoom op zonne-energie werken?

Neen, hier moeten we je direct teleurstellen. Je centrale verwarming laten draaien met een CV-ketel puur op zonne-energie bestaat niet. Wat wel bestaat zijn zuinige elektrische cv-ketels die ondersteunt worden door zonnepanelen. Ook een CV-ketel op mazout of aardgas kan gebruik maken van zonne-energie. Dit zal dan eerder gebeuren via een zonneboiler of met een warmtepomp, type hybride CV-ketel.

Hoe werkt een CV-ketel op zonne-energie?

Hier moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen een elektrische CV-ketel in combinatie met zonnepanelen en een CV-ketel in combinatie met een zonneboiler.

Verwarmingsketel en zonnepanelen

Bij een elektrische CV-ketel met zonnepanelen staan de zonnepanelen volledig los van de CV-verwarmingsketel. Het is gewoon zo dat de zonnepanelen gratis en groene elektriciteit opwekken die ook gebruikt wordt door de CV-ketel. Zo zorgen de zonnepanelen indirect voor een lager verbruik van je ketel. In de tussenseizoenen herfst en lente kan het zelfs zijn dat de zonnepanelen voldoende energie opwekken om de volledige CV-ketel draaiende te houden.

Verwarmingsketel en zonneboiler

Als je een zonneboiler gebruikt kan je kiezen welke CV-ketel je gebruikt want de zonneboiler zal enkel het water voorverwarmen en ze het energieverbruik verlagen van je CV-ketel. Let er wel op dat dit vooral gebeurt tijdens de vraag naar warm water. Voor het gesloten circuit van je verwarming zal de CV-ketel nog steeds alle energie uit mazout, aardgas of elektriciteit halen omwille van de hoge temperatuur die gevraagd wordt.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte