Condenserende mazoutketel

Je bestaande CV-ketel vervangen door een condenserende mazoutketel is een goede zaak. We vertellen je waarom en leggen de werking van een condenserende mazoutketel uit.

Hoe werkt een condenserende mazoutketel?

Condenserende mazoutketelBij een klassieke CV-ketel wordt er water opgewarmd door een brander die werkt op mazout. Deze verbranding wekt naast warmte echter ook condensatie op. Deze condensatie is ook warm en deze warmte gaat bij traditionele CV-ketels volledig verloren.

Bij condenserende mazoutketels echter wordt deze condensatiewarmte gebruikt om het water reeds voor te verwarmen alvorens het de brander van de verwarmingsketel passeert. Zo heeft deze brander veel minder energie nodig en bespaar je dus massa’s mazout.

Offerte CV-ketel

De afvoer van een condenserende mazoutketel

Het enige probleem om over te schakelen van een klassieke mazoutketel naar een condenserende mazoutketel is de afvoer. Omdat de warmte van de condensatie gebruikt wordt door de CV-ketel is zijn de afvoergassen veel lager in temperatuur en zullen ze nooit de bovenkant van de schoorsteen halen. Dit creëert een gevaarlijke situatie en is dus verboden. Je hebt een speciale afvoer nodig.

Gelukkig is deze speciale afvoer niet zo moeilijk te plaatsen en ook niet duur. Hij wordt in je bestaande schoorsteen geplaatst of via een opening in de muur naar buiten geleid. Als de afvoer in je bestaande schoorsteen geplaatst wordt is dit een flexibele buis die tot boven reikt. Omdat de oppervlakte kleiner is dan een schoorsteen en ook niet zo koud, kunnen de gassen eenvoudig ontsnappen.

Voor het plaatsen van zo’n afvoer moet je rekening houden met een meerkost van €600 tot €750. De plaatsing zelf gebeurt tijdens de plaatsing van je condenserende verwarmingsketel.

Wat kost een condenserende mazoutketel?

Voor een condenserende CV-ketel op mazout moet je al snel rekenen op €2.500 ( met boiler ) en een extra €1.500 voor de installatie van de ketel. Natuurlijk hangt de prijs ook af van:

  • vermogen van de ketel;
  • wel / geen afvoer;
  • open of gesloten circuit;
  • merk en model van de ketel;
  • aansluiting op de stookolieketel;
  • ...

Ook het feit of er extra ingrepen moeten gebeuren aan de verwarming speelt een rol. Als je op het zelfde moment ook de mengkranen van je radiatoren laat vervangen kan de installatiekost van je CV-ketel dalen omdat er geen extra verplaatsingskosten meer gerekend worden.

Mazoutketels vallen meestal onder het type vloerketels door hun groot volume. Mazoutvloerketels kunnen perfect in de kelder of garage geplaatst worden, dit zowel in woningen en appartementen.

Subsidies en premies voor condenserende mazoutketels

Heb je nog een klassieke mazoutketel staan dan kan je rekenen op een premie van de Vlaamse Overheid of je distributienetbeheerder. Het gaat hier dan over de renovatiepremie. Deze premie wordt echter in een snel tempo afgebouwd dus controleer zeker de website Premiezoeker.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte