Lage temperatuur CV-ketel

Een lage temperatuur CV-ketel of Lagetemperatuurketel heeft veel voordelen voor de verwarming van de woning. Wanneer kies je voor lage temperatuur verwarmingsketels en wat is de prijs van een lage temperatuur ketel?

Verschil tussen een klassieke verwarmingsketel en een lage temperatuurketel

Traditionele verwarmingssystemen werken met een circuit dat warm water rondstuwt. Het water passeert daarbij verschillende verwarmingselementen zoals radiatoren. Via deze radiatoren kan het warme water haar warmte afgeven aan de ruimte waar de radiator staat. Als het warme water de CV-ketel verlaat heeft het ongeveer 70° celsius.

Bij een lage temperatuur CV-ketel heeft is water slechts 30° tot 40° Celsius warm. Deze lagere temperatuur vergt veel minder inspanning van je CV-ketel waardoor de ketel veel minder verbruikt dan een traditionele CV-ketel. Nadeel is dat je wel verwarmingselementen moet hebben die werken met lage temperaturen (LT). Dit kunnen zijn:

  • LT-radiatoren;
  • convectoren;
  • vloerverwarming;
  • ...
Offerte CV-ketel

Het maakt niet uit welke energiebron je gebruikt: alles werkt op een LT CV-ketel. Als je reeds een tevreden afnemer van stookolie of mazout bent, gebruik dit dan gerust verder. Wil je eerder aardgas gebruiken of elektrisch verwarmen, de lage temperatuur CV-ketel kan ermee om.

Net zoals gewone CV-ketels moet een lage temperatuur CV-ketel ook voorzien worden van het nodige onderhoud. Voor een ketel op aardgas doe je dit om de twee jaar en voor een ketel die stookt op mazout is een jaarlijks onderhoud verplicht.

Welke verwarmingselementen kies je voor een lage temperatuur CV-ketel?

Een lagetemperatuurketel kan niet werken met hoge temperaturen zoals een standaard ketel bijgevolg kan deze CV-ketel ook geen klassieke verwarmingselementen aansturen. Je zal de woning moeten verwarmen met LTV ( lage temperatuur verwarming ).

De meest voorkomende lagetemperatuurverwarming of LTV is natuurlijk vloerverwarming. Bij grote verbouwingen en renovaties wordt dit type van verwarming veel geïnstalleerd voor de living of woonkamer. Ook de keuken wordt vaak verwarmd met vloerverwarming. Waarom kiest men voor vloerverwarming:

  • lange tijd verwarmen;
  • aangename warmte;
  • geen plaatsverlies;
  • ...
Offerte CV-ketel

Voor kleinere ruimtes of bovenverdiepingen is vloerverwarming niet zo evident. Deze ruimtes moeten niet steeds verwarmt worden en sommige vloeroppervlaktes zoals houten vloeren zijn niet ideaal voor vloerverwarming. Hier plaatst men dan beter een LT-radiator. Deze radiator kan je vergelijken met de klassieke radiatoren maar hebben een andere opbouw en zijn iets robuuster. Heb je ruimte onder de vloer? Kies dan voor een vloerconvector. Zo verlies je geen plaats en heb je een aangename warmte op lage temperatuur.

Wat kost een Lagetemperatuurketel: de prijs van een LT CV-ketel

Een LT CV-ketel kost niet zo veel meer dan een klassieke CV-ketel. Reken op een kost van €2.000 voor de CV-ketel ( geïnstalleerd ). Dit bedrag is wel afhankelijk van het vermogen van de CV-ketel en of de plaatsing standaard is. Moeilijke plaatsen of extra eisen kunnen de prijs opdrijven. Ook het feit of er wel of niet een boiler voor warm water aanwezig is, beïnvloedt de prijs.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte