CV-ketel plaatsen met zonnepanelen

Wil je de oude CV-ketel vervangen door een nieuwe CV-ketel en heb je ondertussen zonnepanelen op je woning geïnstalleerd? Dan heb je veel meer mogelijkheden dan voor je zonnepanelen geplaatst werden. Wel let je best op enkele aandachtspunten.

Zonnepanelen combineren met een CV-ketel

Eerst en vooral willen we duidelijk maken dat je nooit een rechtstreekse koppeling tussen je zonnepanelen en CV-ketel zal maken. De zonnepanelen genereren gratis elektriciteit voor je woning door deze elektriciteit op je eigen elektriciteitsnet te plaatsen. Verbruik je op een bepaald moment geen elektriciteit dan wordt de elektriciteit afgegeven aan het distributienet of opgeslagen in batterijen. Je verwarmingsketel is een losstaand apparaat dat gebruik maakt van je eigen elektriciteitsnet zoals alle andere apparaten in huis zoals een microgolfoven of verlichting.

Zonnepanelen: kies voor een elektrische CV-ketel

Als je veel zonnepanelen liggen hebt en genereer je veel meer elektriciteit dan wat je voorlopig verbruikt? Kies dan voor een elektrische verwarmingsketel die je aansluit op je eigen net. Zo zal je geen aardgas of mazout meer verbruiken en gebruik je je eigen gratis elektriciteit. Let er wel op dat bij veel bestaande woningen te weinig zonnepanelen geïnstalleerd werden om voldoende elektriciteit op te wekken om zowel te verwarmen als te voorzien in elektriciteit voor andere gebruiksdoeleinden zoals verlichting, wasmachines, tv, elektrische wagen... Is dit het geval dan zal een elektrische CV-ketel al snel te veel elektriciteit van het distributienet moeten halen wat je handenvol geld kan kosten.

Combineer je zonnepanelen met een verwarmingsketel en warmtepomp

De oplossing voor bovenstaand probleem is de bijkomende installatie van een warmtepomp. Zo zal je elektrische CV-ketel nog minder elektriciteit nodig hebben om je woning te verwarmen omdat de warmtepomp deels het werk overneemt en minder elektriciteit verbruikt. Je kan er ook voor opteren om je warm water niet meer te laten verwarmen door de ( elektrische ) CV-ketel maar door een zonneboiler of warmtepomp. Zo zakt het verbruik van je elektrische ketel enorm en heb je zo goed als gratis warm water in huis. Nadeel is dan wel dat je veel verschillende systemen liggen hebt die elk hun onderhoud nodig hebben en stuk kunnen gaan.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte