Een stille CV-ketel kopen: welke CV-ketels zijn geruisloos?

Afhankelijk van welke plaats de CV-ketel krijgt in je woning of kantoorruimte, is het belangrijk dat de ketel in stilte kan werken. Is er een slaapkamer onder de zolder waar je verwarmingsketel staat of is de berging met CV-ketel naast de living? Kies dan voor een geluidsarme CV-ketel…

Wanneer let je op het geluid van je ketel?

Het geluid dat je CV-ketel ontwikkelt is belangrijk als deze als storend kan aanzien worden. Afhankelijk van het gebruik van een ruimte kan dit tot licht irritant zijn tot oorverdovend en zelfs onhoudbaar. Enkele voorbeelden zijn:

  • Een slaapkamer dicht bij de cv-ketel;
  • Studiekamer of bureau in de buurt;
  • CV-ketel naast de ontbijtruimte;
  • Dicht bij de televisie of leeshoek;
  • ...

Tijdens het verblijf in één van bovenstaande plaatsen is het geluid van een werkende CV-ketel niet aangenaam. En aangezien een CV-ketel bijna constant werkt, is er ook geen ontkomen aan.

Hoeveel lawaai of geluid maakt een CV-ketel?

De standaard verwarmingsketel maakt een geluid van ongeveer 50 tot 60 decibel (dB). Dit is vergelijkbaar met een vaatwasser. Dit lijkt aanvaardbaar en dat is het ook. Maar wanneer je in een stille ruimte vertoeft zoals een slaapkamer dan wordt 50/60 dB als irritant ervaren.

CV-ketels die als geluidluw, geluidarm of stil kunnen worden beschouwd hebben een norm van 40 dB. Dit is vergelijkbaar met een werkende koelkast. Als je dan weet dat het zoemen nog eens in een afgesloten ruimte plaatsvindt, dan weet je ook dat de omliggende ruimtes enkel 20 dB zullen ontvangen. Wat zo goed als stil is. Vergelijk het met een besneeuwde omgeving waar alle geluid gedempt wordt of een opnamestudio.

Staan de decibels (dB) vermeld op de technische fiche van de cv-ketel?

Neen. Het geluid dat een werkende CV-ketel produceert staat momenteel nergens vermeld. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: als het aantal geproduceerde decibels van de CV-ketel niet vermeld staan, zal de CV-ketel niet stil werken en dus tussen de 50 en 60 decibels produceren. Stille verwarmingsketels vermelden namelijk zeker en vast dat ze geruisloos werken want dat is hun sterk verkoopargument.

Zijn stille CV-ketels duurder?

Het aantal decibels wordt vooral verminderd door extra isolatie en gebruik van andere materialen dus over het algemeen zijn stille CV-ketels duurder.

Alternatieven voor stille cv-ketels: extra isolatie

Er zijn niet veel ketels op de markt die als stil of geluidsarm kunnen beschouwd worden dus kan je als alternatief ook op zoek gaan naar een ketel die kan ingebouwd worden. Door een extra omhulsel ( zoals een kast ) rondom de CV-ketel te plaatsen, neemt het geluid automatisch af buiten deze kast.

Opgelet, doe dit enkel met CV-ketels met een gesloten circuit want bij ketels met een open circuit kan er niet voldoende lucht aangezogen worden vanuit de ruimte en zal de ketel slecht werken.

TIP: breng nooit zelf extra isolatie aan rechtstreeks op de CV-ketel. Dit is gevaarlijk en brengt op zijn minst de goede werking van je ketel in gevaar. Ook zomaar de CV-ketel inbouwen is af te raden. Raadpleeg steeds een vakaman!

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte