CV-ketel vervangen door elektrische cv-ketel

Heb je net een hernieuwbare energiebron geplaatst in je woning zoals zonnepanelen of een warmtepomp? Dan is het zeker interessant om je oude CV-ketel te vervangen door een elektrische verwarmingsketel.

Wanneer kies je voor een elektrische CV-ketel?

Elektriciteit is duur. Zeker als je het vergelijkt met aardgas of mazout. Elektriciteit kost je ongeveer 25 eurocent per kW en aardgas of mazout hebben een kostprijs van 7 eurocent per kW. Daarom komt het dat op dit moment er nog weinig mensen kiezen voor een elektrische ketel. Met de snelle opkomst van hernieuwbare energiebronnen komt daar echter verandering in.

Om een elektrische CV-ketel vandaag al interessant te maken is het belangrijk om enkel te kiezen voor een elektrische ketel als je een laag verbruik hebt van elektriciteit dat je afneemt van het distributienet.

Dit kan op vier manieren:

  • minder energie te verbruiken via LTV; ( lage temperatuur verwarming )
  • de woning beter te isoleren;
  • eigen elektriciteit opwekken via zonnepanelen;
  • omgevingsenergie te gebruik door middel van een warmtepomp; ( bodem, water of lucht )

Je woning beter isoleren

Dit is een open deur instampen maar kan niet genoeg herhaald worden: isoleren is de beste energiebesparing dat er bestaat. En dit om de simpele redenen dat je namelijk veel minder energie verbruikt en nodig hebt. Je elektrische CV-ketel zal minder vermogen moeten leveren om de woning op te warmen of op temperatuur te houden.

Installeren van LTV

LTV of lage temperatuur verwarming zoals convectoren of vloerverwarming werken veel energiezuiniger dan traditionele verwarmingselementen. Het installeren van LTV ontlast je CV-ketel van piekmomenten waarbij het op een korte tijd veel energie moet leveren. De verwarmingsketel zal eerder op een constante manier energie leveren aan het verwarmingscircuit.

Een woning op temperatuur houden kost pakken minder energie dan een woning steeds te laten afkoelen en opwarmen. Zo zal het installeren van Lage Temperatuur Verwarming (LTV) voor een lager verbruik zorgen waardoor een verwarmingsketel op elektriciteit interessant wordt.

Groene energie: noodzakelijk bij een elektrische CV-ketel

Ondanks het plaatsen van de beste isolatie en het installeren van LTV zal het verbruik van een elektrische CV-ketel niet opwegen tegenover een gasketel of mazoutketel. Een elektrische ketel wordt pas interessant als je naast LTV en extra isolatie ook een hernieuwbare energiebron in huis neemt. Zo zal de elektrische centrale verwarmingsketel enkel elektriciteit van het distributienet gebruiken als er een tekort is aan eigen energie. Deze eigen energie mag van zonnepanelen komen maar evengoed van een warmtepomp.

Elektrische ketel en zonnepanelen

Het spreekt voor zich dat, als je voldoende energie/elektriciteit kan opwekken via je eigen zonnepanelen, dat je deze energie liever niet verloren ziet gaan terwijl je ook nog eens moet betalen voor aardgas of mazout. Heb je zonnepanelen geplaatst of je bent dit binnenkort van plan dan is de vervanging van je huidige ketel door een elektrische CV-ketel zeker interessant. Koppelen is niet nodig want je CV-ketel sluit je gewoon aan op het bestaande elektriciteitsnet in je huis welke op haar beurt gekoppeld is met je zonnepanelen.

TIP: reken dat je op jaarbasis ongeveer 7.000 kWh extra nodig hebt om je huis elektrisch te verwarmen. Dat is ongeveer 40 kWh per dag dat je moet verwarmen. ( we houden het hier op een half jaar verwarmen )

Elektrische CV-ketel met een warmtepomp

Kan je geen zonnepanelen plaatsen of niet voldoende zonnepanelen om ook de verwarming aan te sturen dan is een warmtepomp zeker een goede oplossing. Een warmtepomp haalt haar energie uit de omgeving. Dit kan uit lucht zijn maar ook uit de bodem. Bodem-water warmtepompen halen de hoogste vermogens en zijn het hele jaar door interessant. Lucht-water warmtepompen hebben een iets lager vermogen maar zijn veel goedkoper in aankoop en installatie.

TIP: Heb je het geluk om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen dan volstaat een lucht/water warmtepomp zeker.

Door een warmtepomp te installeren zal de elektrische cv-ketel enkel elektriciteit van het distributienet halen indien nodig.

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte