Cv-ketel installatie en vloerverwarming
Bij een verbouwing, renovatie of nieuwbouw wordt er al vaak gekozen voor LTV zoals vloerverwarming en LT-convectors. Deze verwarmingselementen zijn perfect geschikt voor een CV-ketel zuinig te laten werken.
Wat is LTV of Lage Temperatuur Verwarming
Bij de klassieke verwarming met radiatoren moet de aanvoertemperatuur vanuit de CV-ketel minstens 75° Celsius zijn en soms wel 85° Celsius. Bij LTV, ook voluit Lage Temperatuur Verwarming genoemd, is deze temperatuur slechts 35° Celsius tot 55° Celsius.
De voordelen van LTV
-
hoger rendement omdat er minder warmteverlies optreed;
- geen koude plaatsen in de ruimtes meer zoals je vroeger wel had in hoeken of ver van de verwarmingselementen;
- constante warmte en perfect regelbaar doorheen de ruimte. Niet heel warm aan de radiator en koud aan de andere kant van de ruimte zoals bij traditionele verwarming;
- geen luchtstromen of droge lucht. De lucht wordt minder warm en er verdampt dus minder vocht. Bovendien zal er ook geen luchtstroom zijn van de warme kant naar de koude of boven de radiator.
Wat is vloerverwarming
Vloerverwarming is de populairste LTV en reeds overal ingeburgerd.
De voordelen van vloerverwarming
- geen plaatsverlies;
- gelijkmatige verwarming over de gehele ruimte;
- stralingswarmte van onderuit;
- geen onderhoud
energiezuinig;
- ...
Tegenwoordig is de vloerverwarming zo eenvoudig te plaatsen en neemt zo weinig plaats in dat vloerverwarming ook perfect mogelijk is bij verbouwingen of renovaties waarbij een nieuwe vloer geplaatst wordt. Vloerverwarming kan zelfs perfect bovenop een oude vloer geplaatst worden als de nieuwe vloer er nog eens bovenop komt.
Er zijn twee verschillende soorten vloerverwarming: nat en droog. Bij natte vloerverwarming wordt de vloerverwarming in de chape verwerkt en bij droge vloerverwarming komen de verwarmingsbuizen in voorgevormde platen te liggen. Deze platen dienen tevens ook als warmtegeleider.
Welke CV-ketel kies je bij vloerverwarming?
Eerst en vooral is het belangrijk dat je een CV-ketel met lage temperatuur kiest. Deze is zo geoptimaliseerd dat hij perfect samenwerkt met je vloerverwarming en andere LTV elementen. Deze LTV CV-ketels zijn te verkrijgen als gasketel en mazoutketel. Er bestaan ook elektrische CV-ketels maar dit is enkel aan te raden als je de verwarmingsketel combineert met zonnepanelen.
Hoe bepaal ik het vermogen van mijn ketel?
Om het juiste vermogen te bepalen van je CV-ketel zal je een warmteverliesberekening of transmissieberekening opmaken. Hierin wordt berekend hoeveel m³ je moet verwarmen. Per m³ dat je dan wenst te verwarmen zal je tussen de 40 tot 80 watt nodig hebben. Normaal zal een kleine woning dan uitkomen tussen de 3 tot 5 kW en een grote woning rond de 15 kW.
Hou rekening met het type vloerverwarming en je isolatiewaarde. Deze hebben een grote invloed op je echte verbruik en benodigd vermogen. Vraag daarom steeds raad aan je installateur of de fabrikant van je CV-ketel. Gebruik je eigen berekening als leidraad.
Nieuwe CV-ketel plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte