Mazoutketel vervangen door nieuwe mazoutketel

Heb je een oude mazoutketel staan die dringend moet vervangen worden? Waarom niet kiezen voor een nieuwe zuinige mazoutketel? We geven je alle voordelen waarom je oude CV-ketel vervangen door een nieuwe mazoutketel soms geen slecht idee is.

De mazoutketel verdwijnt: niet waar

 

Er staat soms te lezen dat de regering mazoutketels gaat verbieden maar dit is niet juist. Althans niet op korte termijn. Het is namelijk zo dat er sprake is om de verkoop van mazoutketels te verbieden in 2035. Dus ten vroegste binnen een kleine 20 jaar mogen er geen mazoutketels meer verkocht worden. Maar als je weet dat een mazoutketel wel 20 tot 30 jaar meegaat dan kan je afleiden dat er nog tot minstens 2055 mazoutketels zullen staan in de Vlaamse woningen. 2055 is nog ver af om nu al in je beslissing op te nemen want tegen dan ben je toch toe aan een nieuwe CV-ketel of zijn er al enkele nieuwe technologieën om je woning te verwarmen.

Als ik mijn mazoutketel vervang kunnen alle leidingen blijven liggen: waar

Als je een oude mazoutketel vervangt door een nieuwe mazoutketel dan kunnen alle leidingen hergebruikt worden. Dit komt omdat de toevoer en soort brandstof niet verandert maar enkel de manier waarop de verbranding gebeurt binnen in de verwarmingsketel.

Dat ook de leidingen van het verwarmingscircuit blijven liggen is logisch want dat is zo bij elke keuze van ketel, of je nu kiest voor een CV-ketel op mazout, CV-ketel op aardgas of een elektrische CV-ketel. Enkel als je op hetzelfde moment ook kiest voor een andere soort verwarming ( extra vloerverwarming, nieuwe radiatoren, … ) zullen de leidingen moeten vervangen worden of op zijn minst wordt het circuit uitgebreid.

Bij het vervangen van mijn oude mazoutketel moet er een nieuwe afvoer komen: soms waar

Als je oude CV-ketel op mazout werkte zonder condensering, was een traditionele schouw voldoende om de rookgassen af te voeren. Tegenwoordig werken alle CV-ketels met condens ( condenserende cv-ketel ) waardoor de warmte van de gassen te laag is om afgevoerd te worden via een traditionele schouw. De oplossing is echter heel eenvoudig. Er wordt in de bestaande afvoer of schouw een kleinere buis geplaatst waardoor de rookgassen van de condenserende CV-ketel vlot hun weg naar buiten vinden. Voor de plaatsing van een nieuw afvoerkanaal reken je best op een prijs tussen de € 600 en € 750.

Mijn mazoutketel koppelen aan een warmtepomp is goedkoper in verbruik: waar

Als je een nieuwe CV-ketel koopt op mazout, zal het verbruik van je nieuwe CV-ketel lager liggen dan het verbruik bij je oude ketel. Je nieuwe verwarmingsketel koppelen aan warmtepomp of zonneboiler zal de energiefactuur echter nog meer doen dalen. In die zin dat je soms kan spreken over een halvering van de stookkosten.

Dit komt omdat de warmtepomp het water voorverwarmt alvorens het de brander van je CV-ketel passeert. Zo moet de CV-ketel veel minder energie steken in het opwarmen van het water.

Wel is het zo dat je goed moet nadenken over je huidig en toekomstig verbruik want hoe zuiniger je omspringt met het verwarmen van je woning, hoe minder voordeel je haalt uit je warmtepomp. Met andere woorden kan het isoleren van je dak een betere investering zijn dan het plaatsen van een warmtepomp.

Conclusie: je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe mazoutketel kan perfect

Er is dus geen enkele reden waarom je niet voor een nieuwe mazoutketel zou kiezen. De voordelen van een mazoutketel ken je al en die blijven behouden. Alleen worden de voordelen nog groter want je mazoutverbruik zal dalen.

TIP: een mazoutketel is wel meer vervuilend dan een gas condensatieketel. Een mazoutketel stoot meer CO2 uit dan een gasketel waardoor verwarmen met gas iets meer milieuvriendelijk is.

De voordelen van een oude mazoutketel te vervangen door een nieuwe mazoutketel zijn:

  • geen nieuwe leidingen nodig;
  • geen aansluiting of aanpassingen nodig op een distributienetwerk; ( aardgas, elektriciteit, … )
  • minder mazoutverbruik en hoger rendement; ( je zal dus veel minder je mazouttank moeten bijvullen )
  • stillere cv-ketel;
  • snelle en propere installatie;
  • veel erkende installateurs;
  • gekende kosten;
  • ...

Nieuwe CV-ketel plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte